skip to Main Content

Stichting Huiskamer Noorden is op 29 oktober 2010 opgericht met als doel zorg en welzijn te bieden aan ouderen en zorgvragers en zet zich in voor het realiseren van een uniek kleinschalig huiskamerproject voor ouderen.

In het appartementencomplex Schippersbrug in Noorden bevindt zich een gemeenschappelijke huiskamer waar vrijwilligers zich inzetten voor het creëren van een huiselijke sfeer voor ouderen. Zij zorgen voor gezelligheid en bieden koffie en thee aan.

Daarnaast worden door vrijwilligers op werkdagen maaltijden bereid. Deze maaltijden worden tegen een kleine vergoeding in de huiskamer aan ouderen geserveerd. Iedereen is welkom. Ook worden er regelmatig activiteiten georganiseerd.

BESTUUR
Stichting Huiskamer Noorden


Voorzitter

John Balvert

Secretaris
Sandra van Capel

Penningmeester
Joost van der Horst

Bestuurslid
Mia Vork

Geschiedenis

De Stichting Huiskamer Noorden is 29 oktober 2010 opgericht. Het bestuur startte met twee leden, Jan Tersteeg en Mia Vork. De stichting werd opgericht zodat de subsidie die Gemeente Nieuwkoop en Woningstichting Nieuwkoop (WSN) hebben verstrekt op verantwoorde wijze ingezet wordt.

Het project Schipperbrug dat door Vink en Veenman is opgezet leende zich goed voor onze plannen. Na een goede voorbereiding en uitzoeken van de mogelijkheden heeft Woningstichting Nieuwkoop 8 appartementen van Vink en Veenman gekocht. Mia Vork heeft met de architect gekeken naar een goede voorziening in de zorgappartementen en één appartement is ingericht als huiskamer alsmede een werkplek voor de zorgverleners.

De (zorg)appartementen zijn opgeleverd en de eerste bewoners hebben begin december 2012 de sleutel gekregen. Het huiskamer appartement is ingericht aan de stichting overhandigd. De inrichting is gedaan door vrijwilligers.

Tot begin 2011 stond op de huidige locatie van Schippersbrug de St. Antoniusschool. In het jaar 2008 vierde de St. Antoniusschool het 100 jaar bestaan. In het 112 pagina’s tellende boek St. Antoniusschool 1908-2008 van de schrijver Kees Vork staan de 100 jaren van de school uitgebreid omschreven.

In 1907 neemt Pastoor Ramakers het initiatief om een katholieke lagere school te laten bouwen. Een kostbare toevoeging aangezien Noorden daarvoor alleen lager openbaar onderwijs had. In 1908 wordt de St. Antoniusschool geopend en vanaf die tijd is de school met enige regelmaat uitgebreid en groter geworden. In 1973 wordt de oude school vervangen door een nieuwe moderne school. In 2009 verhuist de school in verband met veroudering en voor de veiligheid van de kinderen naar de huidige locatie aan de Anemonenstraat.

Niet iedereen is er mee bekend, maar naast de voormalige St.Antoniusschool in de richting van Woerdense Verlaat lag vroeger de beeldbepalende ‘Schippersbrug’. De brug dateerde van 1886 en was vergelijkbaar met de huidige Teuntjesbrug in Nieuwkoop. De brug is helaas in de loop van de jaren vervangen door de huidige brug, maar door project Schippersbrug slaan we een brug tussen het verleden en de toekomst.

Noorden is een langgerekt lintdorp gelegen aan de noordzijde van de Nieuwkoopse plassen tussen Nieuwkoop en Woerdense Verlaat. Het dorp is onderdeel van de gemeente Nieuwkoop en ligt in de provincie Zuid-Holland. Noorden is omringd door een waterrijk landschap rijk aan prachtige watervogels en weidse polders waar men heerlijk kan fietsen en wandelen. De Nieuwkoopse en Noordense plassen zijn zeer geliefd en in het verleden door menig schilder vastgelegd op het witte doek.

Noorden heeft alle leeftijden iets te bieden. Naast een actieve voetbal- en tennisvereniging worden er voor de jeugd vele activiteiten organiseert door jeugdvereniging ‘de Bun’. Voor senioren is gebouw ‘de Rietzanger’ een ontmoetingsplek waar vele gezellige uren actief worden doorgebracht.

Back To Top