skip to Main Content

Kunstschilders in Noorden

Zaterdagochtend 11 juli om 10.00 uur gaat Kees Vork in de Huiskamer een presentatie geven over een nieuwe collectie schilderijen.
Aansluitend gaan we pannenkoeken eten kosten7 euro graag i.v.m. beperkte ruimte graag vooraf aanmelden in de Huiskamer als u komt.

De periode 1870-1900 is voor de kunstschilders van de Haagse School een toptijd. Op diverse plaatsen in Nederland strijken ze neer. Zo ook in Noorden – pension Verzijden en café De Noordse Plassen. Een van de meest bekende kunstschilders van deze stroming is Hendrik Johannes Weissenbruch (1824-1903). Van hem is bijvoorbeeld een aquarel, genaamd Ophaalbrug te Noorden (Schippersbrug) in de Huiskamer te zien. Enkele namen van kunstschilders uit ongeveer dezelfde periode zijn bijvoorbeeld Willem Roelofs, Anton Mauve en de gebroeders Willem en Jacob Maris. Ook Henricus Rol (1906-1992) is present met een fraai schilderij van café De Leeuw (75-jarig bestaan in 1975). Heel bijzonder is het schilderij van Pension Verzijden van Aris Knikker (1887-1962). Kortom een gevarieerd overzicht een aantal kunstschilders die in Noorden of directe omgeving actief zijn geweest.

Back To Top